astım hakkında prof dr Ahmet akçay anlatıyor
Astım krizi nasıl tedavi edilir?
/0 Yorumlar/in Astım Krizi Beliritileri ve tedavisi /tarafından Ahmet AkçayAstım krizi için evde ne yapabilirim?
/0 Yorumlar/in Astım Krizi Beliritileri ve tedavisi /tarafından Ahmet AkçayAstım krizi gelişirse evde tedavi başlatılabilir. Bunun için önceden doktor tarafından eğitim almış olmak gerekir.
Astım krizi tedavisi
Astım krizi için ilk yapılması gereken nefes açıcı salbutamol içeren nefes açıcı nebul veya spray vermelidir. 4 yaşından küçük çocuklarda 20 dakika arayla 3 kez salbutamol içeren nebul nebulizatörle verilmelidir. 4 yaşından büyük çocuklarda ise hazne yardımı ile 20 dakika arayla 3 kez salbutamol sprey vermek gerekir. Tedavi ike rahatlamışsa nefes açıcı nebul tedavisi veya sprey tedavisi günde 4-6 defa uygulanmaya devam edilmelidir. Düzelme olmamışsa doktorunuzla temasa geçerek vakit geçirmeden hastaneye götürmeniz gerekir.
Astim krizi riski kimlerde yüksektir?
/0 Yorumlar/in Astım Krizi Beliritileri ve tedavisi /tarafından Ahmet AkçayAstım krizi nedir, belirtileri nelerdir?
/0 Yorumlar/in Astım Krizi Beliritileri ve tedavisi /tarafından Ahmet AkçayAstımlı bir çocukta ani gelişen nefes darlığı, öksürük, hışıltılı solunum, solunum güçlüğü ya da göğüste tıkanıklık ve solunum fonksiyonlarında bozulma görülmesine denir.
Astım tedavisi nasıl yapılır?
/0 Yorumlar/in Astım Teşhis ve Tedavisi /tarafından Ahmet AkçayÇocuklarda astım tedavisi t türdür. Korunma, ilaç tedavisi ve alerji aşı tedavisi ve eğitim.
Astımda korunma tedavisi
Korunma tedavisinde astıma neden olan ve testpit edilen alerjenden kaçınmadır. Örneğin ev tozu mite alerjisi olan bir çocukta mite alerjisine karşı önlemler alınır. Polen alerjisi alerjisi olanlara polenlere karşı önemlemler alınır. Tetikleyici faktörlerden kaçınılır. Örneğin keskin parfüm, keskin kokulu temizlik malzemelerinden kaçınılır. Evde sigara içilmesi yasaklanır.
Astımda ilaç tedavisi
İlaç tedavisi rahtalatıcı tedavi ve iyileştirici tedavi olarak iki tür ilaç tedavisi vardır. Rahatlatıcı ilaçlar bronşları genişleterek öksürük rahatlatır. Öksürük rahatlayıca kesilir.
İyileştirici ilaçlar ise akciğerde gelişen hasarlı bronş mukozasını düzeltir. Uzun sureli tedavidir. Kortizonlu sprey ilaçlar ve kortizonsuz olan ilaçalr vardır. Kortizonlu ilaçlar sprey şeklinde ve toz şeklinde olabilmektedir. Nefes yoluyla alınır.
Kortizonsuz olanlar ise 6 aydan 5 yaşına kadar gıdalarla veya çiğneme tableti şeklinde uygulanır. 5 yaşından 14 yaşına kadar çiğneme tableti ve 14 yaşından sonra yutma tablet olarak kullanılabilir. Genelde akşamları kullanılır.
Astım ilaçlarından özellikle sprey olanları çocuklarda doğrudan ağza uygulanmaz. Hazne denilen solunum aparatları yardımı ile uygulanır. Doğrudan ağza sıkılması ağızda aft yapması bakımından çok faydası olmayacaktır.
Astımda alerji aşıları
Alerji aşıları ise alerjiye bağlı astımlı olanlarda kullanılır. Dil altı sprey ve cilt altı enjeksiyon şeklinde uygulanabilir. Yakın zamanda dil altı tablet aşılar da kullanıma başlanacaktır. Diltı aşılar 3 yaşından sonra uygulanır ve en az 3 yıl süreyle uygulanır. Cilt altı enjeksiyon aşılar ise 5 yaşından sonra uygulanabilir ve en az 3 yıl süreyle uygulanır. Aşı tedavisi astım tedavisinde faydalı olur. İlaç gereksinimini azaltır.
Astımda çocuk alerji uzmanı
Çocuklarda alerji aşıları konusunda eğitim almış tek uzmanlık alanı çocuk alerji uzmanlarıdır. Bu nedenle alerji aşı tedavisi kararının ve izleminin çocuk alerji uzmanları tarafından yapılması daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
Alerji testi ve alerji aşıları
/0 Yorumlar/in Astım Teşhis ve Tedavisi /tarafından Ahmet AkçayAlerji teşhisi için alerji testi çok önemlidir. Ciltten alerji testinin yapılma tekniği ve yorumlanması çocuk ve yetişkinlerde farklıdır. Çocuklar yetişkinlerin minyatürü değildir.
Alerji testi teşhiste önemlidir
Çocuklarda ciltten alerji testi astım teşhisinde, tedavi planında çok önemli bilgi vermektedir Bu nedenden dolayı çocuklara alerji testinin “Çocuk Allerji Uzmanları” tarafından veya bu uzmanların gözetiminde yapılması çok önem taşımaktadır. Aksi taktirde astımı olmayanlara yanlış olarak astım ve astımı olanlara da astım olmadığı sonucuyla karşı karşıya kalabiliriz. Tedavi düzenlenmesinde de büyük hatalara neden olabilmektedir. Alerji testleri tek başına astım teşhisi koydurmaz. Çocuğun şikayetleri ile birlikte yardımcı testlerle birlikte değerlendirilmesi gerekir ki burada da deneyim çok önemlidir. Eğitimi sırasın hiç çocuk hasta bakmayan yetişkin göğüs hastalıkları uzmanlarının ve yetişkin alerji uzmanlarının çocuklara alerji testi yapmaları doğru değildir.
Alerji testi aşı kararında önemlidir
Ayrıca alerji testi sonucu bize alerji aşısının gerekip gerekmediği konusunda bilgi vermektedir. Alerji aşıları konusunda tek yetkili uzmanlar ise 18 yaşına kadar olan çocuklarda çocuk alerji uzmanları 18 yaşından büüyüklerde yetişkin alerji uzmanlarıdır.
Astım Teşhisi Nasıl Yaplılır?
/0 Yorumlar/in Astım Teşhis ve Tedavisi /tarafından Ahmet AkçayAstım teşhisi için öykü çok önemlidir. Astımlılar öksürük veya nefes sıkışıklığı akciğerde hırıltı şikayetlerinden yakınırlar. Çocuklarda ise okula başlamasıyla sık tekrarlayan öksürükler, uzun süren öksürük şikayetleri olur.Öksürüğün özellikle gece olması ve bazen uykudan kaldırması, sabaha doğru olan öksürük olması, terlemeyle, egzersizle artan öksürük olması astım düşündüren belirtilerdir. Ancak bu belirtiler başka hastalıklarda veya kendi kendine düzelebilen bazı durumlarda da olabilmektedir.
Astım beliirtileri başka hastalıklarda da olur
Bizim amacımız astım düşündüren belirtilerin astıma bağlı mı yoksa başka nedene mi bağlı olduğunu bulmaktır.
Astımda aile öyküsü önemlidir
Ailede astım ve diğer alerjik hastalıklar konusunda sorgulama yapılır.
Astım muayene bulgusu
Muayene bulgusu olmayabilir ancak öksürük sırasında akciğer dinleme bulguları olabilir. Muayenede astım dışındaki hasytalıkların belirtileri dikkatli bir şekilde incelenir
Astımdan baçka ne olabilir?
Astım düşündüren belirtiler olan çocukların muayenesinde astım dışında astıma benzer belirti veren hastalıklar bakımından da inceleme yapılır.
Astım testleri nelerdir?
Daha sonra astım düşünülyorsa öncelikle ciltten alerji testi planlanır. Ciltten alerji testi her yaşta yapılabilmekle birlikte astım için alerji testi 1-2 yaşından sonra yapılabilir. Bu testin çocuk alerji uzmanlarınca yapılması çok önemlidir. Çünkü alerji testi astım teşhisi ve alerji aşısı gerekliliği kararının verilmesi için önemlidir. Çocuklarda gerek alerji testi gerek alerji aşı tedavisi konusunda eğitim alan uzmanlar çocuk alerji uzmanlalrıdır. Çocuklarda astımın %90 a yakın kısmı alerjiye bağlı olduğu için her çocuğa alerji testi yapılması gerekir. Alerji testi bazı ilaçlardan etkilenebildiği için testten 1 hafta öncesinde bazı ilçların alınmaması gerekir.
Yetişkinlerde ve 5-6 yaşın üstündeki çocuklarda ise solunum testi ve bazı nefes testleri yapılır. Gerekli durumlarda kan testleri, bağışıklık testleri, ter testi gibi bazı testler de gerekebilmektedir.
Sonuç olarak astım belirtileri olanlarda öykü, muayene bulguları, alerji testi ve gerekli testler sonucu astım olup olmadığına karar verilir. Astım teşhisinin astım ve alerjik hastalıklar konusunda eğitim almış olan çocuk alerji uzmanları tarafından yapılması önemlidir.
Astım hastalığını neler tetikler?
/0 Yorumlar/in Astım Teşhis ve Tedavisi /tarafından Ahmet AkçayAstımlıların nefes borularında genetik ve çeşitli faktörlerle inflamasyon dediğimiz iltihaplanma vardır. Nefes borularındaki iltihaplanmaya bağlı olarak nefes borularının koruyucu mukoza tabakasında hasar oluşur. Bu hasar sonucu akciğerlerin nefes boruları çok hassastır. Bunun dışında astımda nefes borularının yapısı da değişmekte ve bu değişiklik bronşların hassaslığının artmasına katkıda bulunmaktadır.
Astım tetikleyicisi ne demektir?
Alerjenler,sigara, kirli hava, kokulara ve gripal enfeksiyonlar gibi tetikleyiciler akciğerlerin nefes borularının daralmasına neden olur. Bronşların daralmasına neden olan faktörlere astımı tetikleyici faktörler denir.
Tetikleyici faktörler bronşların daralmasına neden olarak öksürük, hışıltı, nefes sıkışması gibi belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur.
Astım tetikleyicisi gribal enfeksiyonlar
Bu tetikleyicilerin başında gribal enfeksiyonlar gelir. Gribal enfeksiyonlar astımın tetikleyen faktörlerin %80’lık kısmını oluşturur. Özellikle okula başlayan çocuklarda gribal enfeksiyonlardan dolayı sık sık öksürükler başlar. Astımlı çocuk ve yetişkinler gribal enfeksiyona karşı aşırı hassas ve ağır geçirmeye eğilimlidir.
Astım tetikleyicisi alerjenler
Astıma neden olan alerjenler de astımı tetikleyebilir. Nemli bölgelerde en sık alerjenler ev tozu miteları ve küflerken kurak bölgelerde polenler en sık allerjenlerdir.
Astım tetikleyicisi kokular
Bunun dışında ani hava ve ısı değişiklikleri, egzersiz, sigara içme veya sigara dumanına maruz kalma, parfümler, evde yapılan temizlik malzemelerinin kokusu, çamaşır detarşanların kokusu astımı tetikleyebilir.
Kirli hava, egzozdan çıkan dizel partikülleri astımı tetikleyebilir
Siznüzit astımı tetikleyebilir.
Alerjik nezlenin alevlenmesi de astımı tetikleyebilir.
Reflü de astıma tetikleyen faktörlerdendir.
Bazı ilaçlar, aşırı heyecan veya üzüntü de astımı tetikleyebilir.
Astım belirtileri varsa hangi doktora gitmeliyim?
/0 Yorumlar/in Astım Teşhis ve Tedavisi /tarafından Ahmet AkçayAstım belirtileri gelişmişse mutlaka teşhis konulup tedaviye başlanması gerekmektedir. Astım teşhisi konulması için hangi doktora gideleceğinin bilinmesi gerekiyor. Bunun için yaş çok önemlidir. Çünkü Doğumdan 18 yaşına kadar olan çocuklarda astım teşhisi çocuk alerji uzmanları tarafından konulması 18 yaşın üstündekilerde yetişkin alerji uzmanı vey göğüs hastalıkları uzmanları tarafından konulması daha doğru olacaktır.
Alerji Uzmanları
Çocuk alerji uzmanlarının ismi 2012 yılında değişerek çocuk immünoloji ve alerjik hastalıklar uzmanı olmuştur. Yetişkinlerde astım teşhis ve tedavisi Göğüs Hastalıkları Uzmanları veya yetişkin allerji uzmanları yeni adıyla İmmünoloji ve alerji hastalıkları uzmanları tarafından yapılması daha uygun olacaktır. Çünkü çocuk alerji uzmanları çocuk yaş grubundaki astım ve alerjik hastalıklar üst ihtiasası yaparak bu konuda eğitim almış ve çocuk alerji uzmanlık dipolaması olan aynı zamanda çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarıdır. Yetişkin göğüs hastalıkları ve yetişkin alerji uzmanları eğitimleri sırasında çocuk hastaların teşhis ve tedavisini yapmamaları ve çocuklardaki astım ile yetişkinlerdeki astımda bazı farklılıklar göstermesi nedeniyle çocuklardaki astım hastalığını alerji uzmanlarının teşhis ve tedavisni yapması daha doğru olacaktır.
Alerji Uzmanlarının Rolü
Çocuklarda astımın yaklaşık %90 nedeni alerji olması nedeniyle çocuk alerji uzmanlarının rolü çok büyüktür. Çocuk göğüs hastalıkları daha çok alerjik olmayan astım, kistik fibroz, bronşektazi gibi hastalıklar ana konuları olduğu için çocuklardaki astımı çocuk alerji uzmanları tarafından teşhis konulup izlenmesi daha doğru olacaktır. Hem çocuk alerji uzmanı hem de çocuk göğüs hastalıkları uzmanı olan hekimlerin sayısı Türkiye’de malesef parmakla sayılacak kadar çok azdır.
Alerji doktoruna giderken nelere dikkat edilmelidir?
/0 Yorumlar/in Astım Teşhis ve Tedavisi /tarafından Ahmet AkçayAstım belirtileri varsa ve alerji uzmanından randevu almışsanız dikkat etmeniz gerekenler vardır.
Önceden yapılmış test ve tahlilleri beraberinizde getirmelsiniz
Öncelikle daha once yapılmış bütün tahlil ve çekilmiş filmleri beraberinizde getirmelisiniz.
Kullandığınız ilaçları ve ilaçları kullanmak için yardımcı aparatları beraberinizde getirmelisiniz
Nefes rahtalatıcı ve iyileşştiriici ilaçları nasıl kullandığınızın doktorunuz tarafından görülmesinde fayda vardır. Çünkü genellikle bu ilaçlar yanlış kullanılmaktadır.
Bazı ilaçlar 1 hafta önceden kesilmelidir
Kullanmanız şart değilse kullandığınız ilaçları özellikle de öksürük ilaçları, alerji ilaçlarını 1 hafta öncesinden kesmelisiniz. Bu ilaçlar alerji testinin yanlış çıkmasına neden olacağı için kesilmesi gerekir. Sprey veya buhar şeklindeki ilaçlar genelde alerji testini etkilemediği için kesmenize gerek yoktur.
Bir gün once banyo yapmalıdır
Çocukların muayene randevusundan bir gün once banyo yapması faydalı olur. Çünkü kistik fibrosis hastalığının olmadığını göstermek için kullanılan ter testi yapılması gerekebilir ve bir gün önceden banyo yapma şartı vardır. Yetişknlerde genelde ter testi ihtiyacı olmamaktadır.
Belirtiler fazlaysa önce rahatlatııcı tedavi verilmelidir
Ancak belirtiler çok fazla ise daha once kullandığınız ilaçalrı devam edip öncelikle muayene sonucu tedavi ile rahatlatılmalı ve sonrasında gerekli ilaçlar kesilerek teste hazırlanmalıdır.
Astım Nedir?
/0 Yorumlar/in Astım Teşhis ve Tedavisi /tarafından adminAstım risk faktörleri nelerdir?
/0 Yorumlar/in Astım Teşhis ve Tedavisi /tarafından Ahmet AkçayAstım nedenleri nelerdir?
/0 Yorumlar/in Astım Teşhis ve Tedavisi /tarafından Ahmet AkçayAstım belirtileri nelerdir?
/0 Yorumlar/in Astım Teşhis ve Tedavisi /tarafından Ahmet AkçayUYARI
Bu site sağlık hizmeti vermemektedir, hizmetlerimiz hakkında bilgi vermek amacı ile hazırlanmıştır. Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılmak üzere verilmemiştir. Tanı ve tedaviler mutlaka bir hekim tarafından yapılması gereken işlemlerdir. Site içeriğinin bir şekilde tanı ve tedavi amacıyla kullanımından doğacak sorumluluk ziyaretçiye aittir.
İLETİŞİM
İstanbul Alerji Merkezi
Harbiye Mahallesi, Teşvikiye Caddesi Karaosmanoğlu Apartmanı, No: 37,
Kat 3, Şişli, İstanbul (Citys AVM Karşısı)
Tel:
0212 709 93 99
0533 592 40 80
Email:
bilgi@istanbulalerji.com.tr